CONSELL INSULAR DE MENORCA - DEPARTAMENT D'OCUPACIÓ, PROJECCIÓ ECONÒMICA, JOVENTUT I ESPORTS   |   Català
        Institut de la Joventut de Menorca
HORARI D'ATENCIÓ

 
Dilluns a divendres
Matins 8.30 a 14.00 h
Capvespres 17.00 a 20.00 h
Av. Menorca, 2 · Maó
Telèfon: 971 36 50 73
info@injovemenorca.com
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

  Activitats IME novembre 2018
Programació d'activitats de l'Institut Menorquí d'Estudis pel mes de novembre
  Som Talaiòtics? - Excursió a So na Caçana i Torrellissar
Diumenge, 4 de novembre. Consultau horari i lloc de sortida.
  IV Jornades d'habitatge
Dies 9, 16, 23 i 30 de novembre. Consultau llocs i horaris.
  Celebrem l'amor responsable
Dimarts 20 de novembre, a les 20.00 h, al centre Sociocultural de Ferreries
  Xerrada "Mi hij@ adolescente y sus primeros amores: el enredo del amor"
21 de novembre, a les 20.00 h, al Centre Sociocultural de Ferreries
  Cineclub de Joventuts Musicals de Ciutadella, "Cold War"
21 i 22 de novembre, a les 20.30 h, als Cinemes Canal Salat de Ciutadella
  Portes obertes del Col·legi d'Advocats
23 de novembre, de 9.00 h a 15.00 h, Camí des Castell, 269. Maó
  Cinema & Biosfera
24 de novembre a partir de les 16h al Centre d'interpretació Far de Cavalleria
  Taller sobre habitatge
Dissabte 24 de novembre, a les 10.00 h, al Centre de Convencions des Mercadal
  Escape room
Dissabte 24 de novembre, a les 10.30 h, al Casal de Joves Es Castell
  Històries del Seglle XX, de Mô Teatre
Diumenge 25 de novembre, a les 19.00 h, a l'Auditori de Ferreries
  II Torneig Insular League of Legends
30 de novembre, 1 i 2 de desembre. Auditori de Ferreries
  Som Talaiòtics? - Excursió a Montefí i Naveta des Tudons
Diumenge, 2 de desembre. Consultau horari i lloc de sortida.
  Llibre fòrum
Dimecres 5 de desembre a les 16.15 h al local de l'Associació de Veïns de Malbúger, Maó

TOTS JOVENTUT ALS MUNICIPIS

Estudis i dades

> Revista de Estudios de Juventud 116 'Jóvenes y Vivienda'

 L'objectiu d'aquest monogràfic és analitzar la incidència que tenen els factors macroeconòmics relacionats amb l'habitatge a les transicions i oportunitats de independitzar-se dels joves.

Pots llegir el document complet a la web de l'INJUVE i fins i tot descarregar al teu ordinador.

>> Més info

> Informe OIT: La Garantía Juvenil en España. Enseñanzas extraídas
> Lucha contra la radicalización violenta de los jóvenes

La Comisión Europea ha publicado recientemente un informe para determinar la contribución del trabajo con jóvenes y de la educación no formal en la prevención de la marginalidad y la radicalización violenta. Esta publicación es el resultado de un Grupo de Expertos creado en el marco del Plan de trabajo de la UE para la juventud 2016-2018, y en el que ha participado el Instituto de la Juventud de España, Injuve.

http://www.injuve.es/convivencia/noticia/lucha-contra-la-radicalizacion-violenta-de-los-jovenes#sthash.GxqGJf2E.dpuf

 Manual de prevención de la mutilación genital femenina

La Confederación Nacional Mujeres en Igualdad, ONG de ámbito nacional dedicada a la promoción y defensa de los derechos de las mujeres, edita un nuevo 'Manual de Prevención de la Mutilación Genital Femenina: Buenas Prácticas'. Subvencionado por la Dirección General de Migraciones (Ministerio de Empleo y Seguridad Social) y cofinanciado por el Fondo de Asilo, Migración e Integración (FAMI) se han editado un total de 15.000 ejemplares (8.500 en castellano, 3.250 en inglés y 3.250 en francés).
 
La Confederación Nacional Mujeres en Igualdad trabaja en la sensibilización en mutilación genital femenina con el objetivo de su erradicación desde el año 2014, año en el que se publicó el primer manual, que se distribuyó entre miles de organismos públicos del ámbito de mujer, servicios sociales, integración, juventud, educación, justicia y sanidad. El nuevo manual amplía la documentación e incluye reformas legislativas y planes de actuación del Gobierno de España en estos últimos años.

El Manual está ilustrado con las imágenes ganadoras del Concurso de Ilustración "Campaña de Erradicación de la Mutilación Genital Femenina" que Mujeres en Igualdad convocó en primavera, lo que hace aún más atractiva la publicación.

Las entidades y asociaciones interesadas en recibir ejemplares de este nuevo manual pueden ponerse en contacto con Mujeres en Igualdad, en el teléfono 91 557 70 71 y el e-mail: info@mujeresenigualdad.com

>> Más info

Los estudios sobre la juventud en España: Pasado, presente, futuro 
El presente monográfico pretende hacer balance de los estudios sobre juventud en España en los últimos treinta años.
Puedes leer el documento completo en la web del INJUVE e incluso descargarlo en tu ordenador.
>> Más info

Informe sobre l'estructura dels sistemes d'educació europeus 2015-2016
La Comissió Europea ha publicat l’informe “The structure of the European education system 2015/16”. Un estudi que aprofundeix a les estructures de 42 sistemes educatius diferents dintre de la Unió Europea i de països com Noruega, Islàndia, Suïssa i Turquia.
 

La publicació ofereix diagrames sobre les xifres per països a 5 nivells: sistemes educatius preescolars, programes d’educació primària i secundària, formació no obligatòria i cicles superiors. A més a l’observatori EURYDICE es pot consultar el funcionament dels sistemes educatius de cada país.

L’estudi “The structure of the European education system 2015/16” es pot consultar en el següent enllaç.

Més info a Centre Balears Europa

Publicat l'informe "National Student Fee and Support Systems in European Higher Education – 2015/16"
 
Aquest estudi publicat cada any per l'Agència Executiva d'Educació, Audiovisuals i Cultura de la Comissió Europea examina país per país les quotes i els sistemes d'ajuts públics (tant préstecs com subvencions) en els sistemes d'ensenyament superior a Europa. En comparació amb la resta d'Europa, Espanya és un dels països amb les taxes més altes juntament amb Irlanda, Itàlia, Lituània, Hongria, Portugal i Suïssa. Entre els 1.000€ i els 5.000€.
 
Aquest informe anual analitza com funcionen a cada estat de la Unió Europea les taxes i els ajuts en el sistema d'ensenyament superior. L'estudi se centra en les oportunitats que brinden les institucions públiques, tant locals com estatals, en termes de beques o ajudes econòmiques a estudiants de nivells universitaris públics.

L'objectiu general és conèixer els diversos sistemes i diferències de models a tota Europa.

En el cas d'Espanya, durant el curs 2014/15 el 72% dels estudiants de primer i segon cicle universitari varen pagar taxes de fins a 3.952€. Per altra banda, el 29% dels estudiants varen rebre beques que podien arribar fins als 6.840€. Si ho comparam amb altres països europeus, als Països Baixos tots els estudiants paguen uns 2.000€ de quotes, tot i que el 77% rep ajuts. Altres casos són els dels països del nord d'Europa com Finlàndia, Suècia, Noruega, Dinamarca o Alemanya a on no es paguen taxes i a part, més del 50% dels estudiants reben ajuts econòmics.

Més informació a la web Centre Balears Europa.
 

ESTUDI SOBRE SEXUALITAT JUVENIL A MENORCA (2011-2013)

Els estudiants de Menorca que acudeixen als tallers sobre sexualitat que ofereix la Conselleria de Benestar Social i Joventut del Consell Insular a través del programa Salut Jove i Cultura tenen una informació més fiable sobre aquesta temàtica.

Així ho ha posat de manifest un estudi sobre la sexualitat juvenil que ha realitzat personal d'aquest departament -la directora insular de la Dona, Infància, Joventut i Immigració, Cristina Fernández i una funcionària- amb la col·laboració d'altres professionals de la salut entre 873 joves procedents dels centres educatius de Menorca de Tercer i Quart d'ESO, Batxillerat i PQPI, tant públics com concertats, amb edats compreses entre els 14 i 19 anys.

Aquest estudi fa una radiografia des del 2011 fins 2003, any en què es va realitzar un altre estudi sobre aquesta mateixa temàtica. Una de les principals conclusions a la que ha arribat la Conselleria de Benestar Social i Joventut que dirigeix Aurora Herráiz “és que anam pel bon camí, respecte la informació que donam a través del programa Salut Jove i Cultura”. En qualsevol cas, la consellera no descarta la realització d'alguna campanya més específica.

Altres conclusions són que el consum d'alcohol entre els joves indueix a conductes de risc respecte la sexualitat. També que un de cada tres joves acudeix a internet per tenir informació sobre aquest tema o que ha davallat el coneixement entre el jovent sobre el que suposa la SIDA.

Algunes dades: el pare i la mare són la font d'informació en un 55% dels casos i que el 80% dels joves manifesta haver tingut algun tipus d'experiència sexual (carícies damunt la roba (27%), contacte íntim sense penetració (21,4%) i penetració (51,6%)). L'edat de les primeres carícies se situa als 13 anys, als 14 per al primer contacte íntim sense penetració i als 15 amb penetració.

Descarregar ESTUDI SOBRE SEXUALITAT JUVENIL A MENORCA

LOS JÓVENES EN LA ERA DE LA HIPERCONECTIVIDAD (descarga libre en pdf)

Se trata de un trabajo firmado por Luis F. Vílchez (profesor de Psicología Evolutiva y de la Educación en la Facultad de Educación de la Universidad Complutense) y Dolors Reig (Psicóloga Social), prologado por Agustín Blanco para la Fundación Encuentro y Fundación Telefónica en el que se analizan cómo está influyendo lo que podemos denominar la era 2.0 o era de la hiperconectividad en las siguientes esferas del desarrollo:

- el desarrollo cognitivo.
- la individualización-personalización.
- la socialización.

Más info | Enlace para descargar el libro


INFORME ANUAL "PANORAMA DE LA EDUCACIÓN 2012" OCDE
Education at a Glance 2012


Publicación del informe anual «Panorama de la Educación 2012», en el que se recogen datos de treinta y cuatro países, incluidos veintiún Estados miembros de la UE, relativos a los resultados en materia de educación. El informe, elaborado por la Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económico (OCDE), señala varios aspectos de la enseñanza en Europa que pueden crear desafíos en un futuro próximo. El envejecimiento del personal docente es uno de ellos: más del 40 % de los profesores de secundaria en cinco países de la UE (Austria, Estonia, Países Bajos, República Checa y Suecia) tienen 50 años o más (en Alemania e Italia, este porcentaje supera el 50 %). La desigualdad entre mujeres y hombres también es un problema: el informe revela que casi un tercio más de mujeres que de hombres se matriculan en la enseñanza superior en la UE.

Más info | Informe completo
 
La Comisión Europea publica el informe "La inclusión social de los jóvenes en los márgenes de la sociedad - Examen general de los resultados de la investigación"
La Dirección General de Innovación e Investigación de la Comisión Europea ha publicado el informe "La inclusión social de los jóvenes en los márgenes de la sociedad - Examen general de los resultados de la investigación" a partir de las conclusiones de la discusión sobre este proyecto de revisión política surgidas de la conferencia "Juventud e Inclusión Social" celebrada en Bruselas los 17 - 18 de noviembre de 2011.

Más info | Centre Balears Europa


POBLACIÓ JUVENIL DE MENORCA

Dades de població juvenil de Menorca a 2014.
 
caption
Població / Edat 15 a 19 20 a 24 25 a 29
Ciutadella 1444 1576 1891
Maó 1316 1434 1739
Alaior 439 471 612
Es Castell 392 374 500
Sant Lluís 348 351 426
Es Mercadal 208 219 336
Ferreries 241 291 312
Es Migjorn Gran 62 80 90
Menorca 4450 4796 5906

JOVES DE BALEARS EN XIFRES
Dades disponibles a maig de 2014


L'Observatori de la Joventut de les Illes Balears ha publicat el seu estudi sobre els joves balears. El treball ens dóna xifres sobre diversos aspectes com dades de població, atur, cohesió social, emancipació i altres.

Consulta  l'estudi complet a  http://observatorijove.caib.es


PRIMER INFORME DE JOVENTUD DE LA UNIÓN EUROPEA

Hay 96 millones de jóvenes con edades entre los 15 y 29 años en la Unión Europea, constituyendo el 20% de su población total.

El informe es una recopilación de datos, estadísticas y breves análisis sobre la situación de la juventud en Europa. Ofrece una panorámica de la situación en los Estados Miembros de la UE de una serie de áreas diferentes, resaltando las diferencias entre países.

Documento | El informe de la juventud está disponible online (en inglés)


Informe Juventud en España 2016 (INJUVE)

Ja pots consultar i descarregar-te l'anàlisi sociològica més complet sobre la situació dels i les joves al nostre país.

Dirigit per Jorge Benedicto. Equip d'investigació: Jorge Benedicto (UNED), Antonio Echaves (US), Teresa Jurado (UNED), María Ramos (UC3M), Benjamín Tejerina (UPV).
 
Publiquem la novena edició de l'Informe Joventut a Espanya (IJE2016), una anàlisi sociològica de caràcter quadriennal que s'ha convertit, 30 anys després de la seva primera publicació, en una de les línies d'estudi actuals més consistents sobre la situació de la joventut. Aquest informe està basat en l'Enquesta de Joventut realitzada a una mostra representativa de 5.000 joves entre 15 i 29 anys, distribuïda per CCAA i d'acord a quotes de sexe i edat.

Al llarg de tres dècades, aquesta investigació permet disposar d'una imatge molt precisa de com ha anat transformant-se la realitat juvenil durant tot aquest temps. En l'Informe Joventut a Espanya 2016 s'ha prestat una especial atenció al complex i difícil context econòmic, social i polític pel qual ha travessat el nostre país en aquests últims anys. Un context que ha repercutit de manera molt directa en la vida dels joves, alhora que els ha empès a elaborar estratègies -moltes vegades noves i innovadores- per fer front als reptes que planteja la nova realitat social.

L'Informe de la Joventut a Espanya 2016 s'estructura en sis grans capítols. El propòsit últim que ha guiat el treball de l'equip que ha realitzat aquest informe és el de comprendre què joventut afrontarà aquesta nova etapa de la nostra vida col·lectiva i en quines condicions generacionals ho farà. Amb la seva publicació, l'Injuve pretén disposar de la informació i les anàlisis necessàries per poder dissenyar programes i polítiques de joventut que responguin a les necessitats de les persones joves.

Document | Informe Juventud en España 2016 

 
 
 
© INJOVE - Institut de la Joventut de Menorca
Consell Insular de Menorca